Втор Балкански собир од вински причини

Изминатиот викенд во Софија, Бугарија, во хотелот Гранд Софија, се одржа вториот по ред Балкански интернационален вински натпревар BIWC 2013, каде се натпреваруваа повеќе од 400 вина од целиот Бал

Kamnik Wines Store

Kamnik Wines Store

Новоотворената продавница Kamnik Wines Store, во центарот на Скопје, нуди избор на целата селекција на вина од винаријата

Pages

Вински речник

е сорта грозје со зеленкаста боја, која потекнува од регионот Бордо. Шардонето е  втора по ред најраспространета бела сорта во светот и успева  на  речиси секакво поднебје. Грозјето само по себе е со неутрален вкус. Многу од вкусовите кои највообичаено се поврзуваат со оваа сорта доаѓаат од тероарот и дабот. Во Македонија, Шардонето е со ароми на различни видови тропско овошје, како манго и ананас. 

повеќе