Mundus Vini

Mundus Vini

Од 6ти до 8ми септември оваа година во Нојштадт ан дер вајнштрасе (во превод “Нов град на патот на виното” бидејќи самиот град лежи на германската винска рута) се одржа тринаесетиот по ред интерна

Pages

Вински речник

е сорта грозје со зеленкаста боја, која потекнува од регионот Бордо. Шардонето е  втора по ред најраспространета бела сорта во светот и успева  на  речиси секакво поднебје. Грозјето само по себе е со неутрален вкус. Многу од вкусовите кои највообичаено се поврзуваат со оваа сорта доаѓаат од тероарот и дабот. Во Македонија, Шардонето е со ароми на различни видови тропско овошје, како манго и ананас. 

повеќе