Mundus Vini

Mundus Vini

Од 6ти до 8ми септември оваа година во Нојштадт ан дер вајнштрасе (во превод “Нов град на патот на виното” бидејќи самиот град лежи на германската винска рута) се одржа тринаесетиот по ред интерна

Втор Балкански собир од вински причини

Изминатиот викенд во Софија, Бугарија, во хотелот Гранд Софија, се одржа вториот по ред Балкански интернационален вински натпревар BIWC 2013, каде се натпреваруваа повеќе од 400 вина од целиот Бал

Kamnik Wines Store

Kamnik Wines Store

Новоотворената продавница Kamnik Wines Store, во центарот на Скопје, нуди избор на целата селекција на вина од винаријата

Pages

Вински речник

или Пино грис е бела сорта грозје која е брат-близнак на Пиното ноар. Вообичаено се карактеризира со сивкасто-сина боја, која е одлика на името. Вината добиени од оваа сорта се разликуваат по боја која варира од бакарна па до светлорозова. Мирисот и вкусот на виното се малку пикантни со ароми на бело овошје и со низок степен на киселост. Пино гриџо се одгледува во Македонија. 

повеќе