Decanter Wine Judging Week

Понеделник, Април 25, 2016 - 08:00 to Петок, Април 29, 2016 - 20:00
Лондон, Велика Британија

 Утре, 25ти април, започнува неделата на оценување на вина од целиот свет во организација на винското натпреварување Декантер кое ќе трае до 29ти април. 

Златен медал за Domaine Vrshnik 2014 на винаријата Попов на Challenge International du Vin 2016

Винаријата Попов се закити со златен медал за нивното вино Domaine Vrshnik 2014 на винското натпреварување Challenge International du Vin

Музејот за вино во Демир Капија, еден од дванаесетте од ваков тип во светот

   Музејот на Вино Демир Капија е еден од четирите вакви музеи во Европа кои се посветени на виното, како

The Balkans International Wine Competition 2016, 26- 29 мај, 2016

Четврток, Мај 26, 2016 - 08:30 to Недела, Мај 29, 2016 - 17:00
Софија, Бугарија

   Петото издание на Балкансиот вински фестивал 2016 ќе се одржи од 26ти до 29ти мај во хотелот Гранд Софија во главниот град на Бугарија. 
   Регистрацијата на примероци е отворена, а повеќе информации може да најдете на следниов линк www.balkanswine.eu/en

      

Pages

Вински речник

е сорта грозје со зеленкаста боја, која потекнува од регионот Бордо. Шардонето е  втора по ред најраспространета бела сорта во светот и успева  на  речиси секакво поднебје. Грозјето само по себе е со неутрален вкус. Многу од вкусовите кои највообичаено се поврзуваат со оваа сорта доаѓаат од тероарот и дабот. Во Македонија, Шардонето е со ароми на различни видови тропско овошје, како манго и ананас. 

повеќе