Decanter Wine Judging Week

Понеделник, Април 25, 2016 - 08:00 to Петок, Април 29, 2016 - 20:00
Лондон, Велика Британија

 Утре, 25ти април, започнува неделата на оценување на вина од целиот свет во организација на винското натпреварување Декантер кое ќе трае до 29ти април. 

Златен медал за Domaine Vrshnik 2014 на винаријата Попов на Challenge International du Vin 2016

Винаријата Попов се закити со златен медал за нивното вино Domaine Vrshnik 2014 на винското натпреварување Challenge International du Vin

Музејот за вино во Демир Капија, еден од дванаесетте од ваков тип во светот

   Музејот на Вино Демир Капија е еден од четирите вакви музеи во Европа кои се посветени на виното, како

The Balkans International Wine Competition 2016, 26- 29 мај, 2016

Четврток, Мај 26, 2016 - 08:30 to Недела, Мај 29, 2016 - 17:00
Софија, Бугарија

   Петото издание на Балкансиот вински фестивал 2016 ќе се одржи од 26ти до 29ти мај во хотелот Гранд Софија во главниот град на Бугарија. 
   Регистрацијата на примероци е отворена, а повеќе информации може да најдете на следниов линк www.balkanswine.eu/en

      

VinItaly 2016

Недела, Април 10, 2016 - 09:00 to Среда, Април 13, 2016 - 19:00
Верона, Италија

 Vinitaly 2016 оваа година ја слави педесет годишнината од своето постоење. Винскиот саем, кој ќе се одржи во Veronafiere, ќе трае од 10ти до 13ти април, и е  отворен само за трговци со вино. 

    

Повеќе информации за Vinitaly на следниов линк
http://www.vinitaly.com/en/

Pages

Вински речник

е црвена сорта грозје која може да се најде само во Тиквешкиот регион во Македонија. Најверојатно дека е единствената македонска автохтона сорта. Станушината беше речиси исчезната сė додека винаријата Попова Кула повторно не ја откри. Неколку винарии го следеа примерот на одгледување на оваа сорта, меѓутоа количините на Станушина се сė уште многу мали. 

повеќе