Винарии

Филовски

Винаријата Филовски е основана во 2005-тата година и е плод на внимателно развивање на концептот на формирање винарија на Жарко Филовски и неговите синови, Никола и Паскал.

Шато Камник

Шато Камник е винаријата која ги доби сите можни признанија за квалитет и која докажа дека во земјава може да се произведат врвни вина се додека се посветите на потрагата по совршенство и сето тоа го зачините со многу љубов.

Шато Сопот

Малата бутик винарија, Шато Сопот, се наоѓа во Велешкото виногорје, пред градот Велес, опкружена со лозја кои се наоѓаат на надморска височина од 220 м.

Јостела

Првиот енолог во Македонија, Јован Гелебешев, кој по 40 години поминати како енолог во винската индустрија на тогашна Југославија како и во Македонија, Винојуг и Македонија вино, се пензионира и ј

Кралска винарија- Кралица Марија

  Кралската Винарија кај Демир Капија е  Кралската винарија- Кралица Марија е една од најстарите винарии во земјава.  Изградена е од страна на Кралот Александар Караѓорѓевиќ и неговата сопруга Марија во далечната 1928 година.

Кувин

Кувин е мала фамилијарна винарија која е регистрирана во 2015та година, иако со производство на вино се бави од 2011та. Со цел да останат верни на традицијата и историското наследство на регионот, винаријата своето име го добива по селото Кучково кое се наоѓа во Скопје. Кувин има капацитет од 20,000 литри, а годишно произведува околу 12,000 литри вино. 

Мал Свети Климент

   Она што за Будимир Соколовиќ започнало како хоби, прераснало во голема љубов и посветеност на македонската винска култура и традиција, па така во 2016та година ја регистрира винаријата "Мал Свети Климент" и почнува да прави вина од локални и региона

Pages