Винарии - Куманово

Вековник

Винаријата Вековник е основана во 2006-тата година од Ивица Миловановски и неговата сопруга Даница, која е енолог по професија. Капацитетот е 40.000 литри, годишното производство половина од тоа, а грозјето кое го користат е од нивното лозје кое се простира на површина од 5 хектари.

Премиум

Винаријата Премиум се наоѓа на излезот од Куманово, во близина на селото Доброшане и опсерваторијата Кокино. Таткото Борко Петковски и синот Андреј со години аматерски се занимавале со правење вино.