Винарии - Гевгелија

Риго Импекс

Кога одите накај Гевгелија, од десната страна на ридот, не може, а да не ја забележите винаријата Риго Импекс, уште позната како Маркудови, која е една импозантна градба. Душко Маркудов, нејзиниот основач, има работено во македонската винска индустрија целиот свој живот. На почетокот бил генерален директор на Вино југ, а потоа станал извршен директор во Македонско вино.

Јостела

Првиот енолог во Македонија, Јован Гелебешев, кој по 40 години поминати како енолог во винската индустрија на тогашна Југославија како и во Македонија, Винојуг и Македонија вино, се пензионира и ј