Винарии - Демир Капија

Еленов

Винаријата Еленов е една од најстарите винарии во регионот и една од најзначајните од историски аспект. Основана е во 1928-тата година од jугословенскиот крал Александар и неговата сопруга Марија.

Попова кула

Винаријата Попова Кула, која се наоѓа во непосредна близина на Демиркаписката клисура е винаријата која го смени концептот на винскиот туризам во земјава и успеа да ги спои виното и туризмот во еден вински проект, единствен за Македонија. Самата винарија е greenfield инвестиција и е’ изум на Јордан Трајков, сегашниот директор и основач.

Кралска винарија- Кралица Марија

  Кралската Винарија кај Демир Капија е  Кралската винарија- Кралица Марија е една од најстарите винарии во земјава.  Изградена е од страна на Кралот Александар Караѓорѓевиќ и неговата сопруга Марија во далечната 1928 година.