Македонски вина од „Стоби“ со златни медали на меѓународниот натпревар „Мундус вини“

Црвените вина „Вердо“ и „Веритас“ од бербата од 2013 година од македонската винарија „Стоби“ освоија златни медали на пролетното издание на престижниот натпревар

Св. Трифун

Вторник, Фебруари 14, 2017 - 09:45 to 21:00

  Во вторник, 14ти февруари, ќе биде обележан Св. Трифун заштитник на лозјето и лозарите. На овој ден ќе се закројува лозјето и сите винарии во Македонија ќе имаат отворен ден. Љубителите на доброто вино се добредојдени да го прослават празникот и да уживаат во чашка добро вино. 

Event type: 

Black Sea Winemaking Forum

Четврток, Јуни 30, 2016 - 08:15 to Петок, Јули 1, 2016 - 08:15
Сочи, Русија

 Од 30ти јуни до 01ви јули во Сочи, Русија, во хотелот Lazurnaya ќе се одржи третиот Black Sea Winemaking Forum кој е под патронажа на OIV. Форумот е специјализиран и опсежен настан кој вклучува конференција, саем, презентации и мастер часови, како и вински натпревар "Black Sea Wines 2016" кој ќе се одржи за време на Black Sea Winemaking Forum.

Повеќе информации за пријавување на учество на следниов линк
 www.blackseawine.ru

 

Decanter Wine Judging Week

Понеделник, Април 25, 2016 - 08:00 to Петок, Април 29, 2016 - 20:00
Лондон, Велика Британија

 Утре, 25ти април, започнува неделата на оценување на вина од целиот свет во организација на винското натпреварување Декантер кое ќе трае до 29ти април. 

Pages

Вински речник

е локална балканска сорта. Најновите сознанија во врска со нејзиното потекло докажаа дека генетскиот профил на кратошијата е ист со оној на Примитивото односно Зифанделот или Црљенак каштелански. Денес најмногу се одгледува во Црна Гора и Хрватска. Вината кои се добиваат од ова грозје се со темна,  речиси црна боја, а густината на виното е  како на моторно масло. Поради високиот степен на шеќери во грозјето, вината добиени од ова грозје се со висок степен на алкохол кој достигнува до 17%. Во Македонија нема чисти насади од оваа сорта туку ја има во насадите заедно со вранецот, како негова пратечка сорта. 

повеќе